Ontvanger: , info@rietfiddelaers.nl
Onderwerp: Nieuwsbrief december 2019
Datum: 18-12-2019
Phyllis Kosminsky komt naar Nederland, Boek De vaderfactor verschenen, congres over De Vaderfactor
 
Nieuwsbrief december 2019
 
 

Masterclass van Dr. Phyllis Kosminsky


We zijn verheugd dat Dr. Phyllis Kosminsky, voorzitter van de gezaghebbende internationale ADEC (Association for Death Education and Counseling), op 18 en 19 mei 2020 naar Nederland komt. Ze zal een unieke masterclass verzorgen over hechting en rouw in levenstransities.
Phyllis is een internationale autoriteit op het gebied van de relatie tussen hechting, rouw, trauma en het brein. In 2017 publiceerde ze samen met Jack Jordan een gezaghebbend en inspirerend boek waarin de kennis die in de afgelopen decennia is opgedaan in het werken met  deze thema’s is samengebracht. Inschrijving voor deze unieke masterclass is nu mogelijk.


 
 
30 januari 2020 Heeze
 
Rouw en verlies bij kinderen met ASS/ADHD
17 & 18 maart en 7 april 2020 Groesbeek
 
Gedeeld Verdriet
24 & 25 maart 2020 Heeze
 
Traumasensitief werken met kinderen en jongeren
 
 

Congres De Vaderfactor (met korting)


Rino organiseert op 30 maart in Zeist een congres met auteur Stephan B. Poulter van De vaderfactor. In december hebben we voor onze lezers een speciale korting voor dit congres. Gebruik code CPC2004 en ontvang een korting van € 50, je betaalt dan € 275 in plaats van € 325. Deze aanbieding geldt tot en met 31 december 2019 of tot het maximum bereikt is en geldt niet i.c.m. andere kortingen.


 
 

Vaar-wel, een spel voor rouwende jongeren


Missing You in Vlaanderen heeft een bordspel ‘Vaar wel’ ontwikkeld om met een groep jongeren in dialoog te gaan over rouw en verlies. Uitgangspunt is de veerkracht van  jongeren en in het steun leren zoeken en vinden bij elkaar. Het spel is gebaseerd op het Duale Procesmodel van Stroebe & Schut en bovendien zeer betaalbaar.


 
 

Seminar Burn-out en verlies


Er zijn vele achterliggende oorzaken die kunnen leiden tot burn-out. Vaak is werkstress en/of een druk thuisfront met zorg voor kinderen en/of ouders, slechts de druppel. Onderliggende factoren zoals allerlei vormen van verlies worden vaak niet herkend. Persoonlijkheidskenmerken kunnen de stress chronisch maken. Dit kan resulteren in het afnemen van de veerkracht en uiteindelijk leiden tot burn-out. Tijdens deze eendaagse wordt hierop ingegaan en op de helende mogelijkheden.


 
 

Seminar Mijn bed bij het raam


Opgroeien met een ziekte of een beperking is leren omgaan met verlies en rouw. Deze kinderen en jongeren belanden in een rouwlandschap, waarin ze hun weg moeten vinden om te leren omgaan met de beperkingen die hun ziekte met zich meebrengt. In het eendaagse seminar Mijn bed bij het raam staan we stil bij de impact die een ziekte bij een kind heeft op elk gezinslid en hoe je daar als begeleider bij kunt aansluiten.


 
 

Vooraankondiging voorjaarscongres Een pleister tegen tranen


In april 2020 komt het boek Een pleister tegen tranen uit, over kinderen en jongeren die opgroeien met een ernstig of chronisch zieke ouder. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek organiseren we op 16 april een congres over dit thema. De details zijn nog niet bekend maar wellicht is het een idee om die dag al vrij te houden.
 
 

Podcast met Machteld Lavell


Onze podcastserie wordt zeer gewaardeerd. Aflevering 6 is nu te beluisteren via alle daarvoor bestemde kanalen en via Youtube. In Rouw aan de keukentafel gaat Riet in gesprek met collega Machteld Lavell over haar werk als verliesbegeleider. Het biedt een mooie en ontroerende inkijk in de praktijk van deze vrouw die zelf kanker heeft gehad en ook deze ervaring inzet in haar werk met ziekte in een gezin.


 
 

Voorjaarscollege trauma


In maart en april vindt op drie middagen het Voorjaarscollege Trauma plaats waarbij Riet Fiddelaers-Jaspers haar expertise op dit gebied deelt in een interactieve ontmoeting. Thema's zijn o.a. traumatische (verlies)situaties, de daarop volgende traumareacties en aanzetten tot heling. Het maximum aantal deelnemers is 30.


 
 
31 maart en 1 april Heeze
 
Verlies in beeld
14 mei 2020 Heeze
 
Rouw en verlies bij kinderen (basis)
28 mei 2020 Heeze
 
Een pleister tegen tranen
 
 

Werkboek Hechtingsgerichte gezinstherapie


Eerder was er al het boek Hechtingsgerichte gezinstherapie van Daniel Hughes nu is er ook een werkboek verschenen. Hierin vindt de lezer interventies die ingezet kunnen worden en biedt de auteur door middel van casuïsitek meer inzicht in het werk. Een vrije psychologische ruimte biedt kans de breuken die in de hechting zijn ontstaan te repareren. Daar worden ook handvatten voor gegeven.


 
 

Internal Family Systems


Internal Family Systems therapie is een soort innerlijke familiesysteem-therapie. Psychische meervoudig-heid wordt als een normaal verschijnsel beschouwd waarbij de delen recht hebben op een stem. Het boek biedt uitleg, meditaties, oefeningen, handvatten en extra werkbladen die te downloaden zijn. Het is net een andere insteek dan Voice Dialogue en mogelijk een aanvulling voor als je graag met innerlijke delen werkt. Bovendien is het een mooi uitgegeven boek.


 
 

Waarom je baby huilt


Dit boek is geschreven voor ouders maar ook de moeite waard voor professionals. Over de taal van baby's die overal gelijk is, de diverse manieren waarop baby's met hun huilen iets kenbaar willen maken, en hoe ouders in een crisissituatie kunnen handelen. Een toevoeging in de theorie vind ik de term 'resonantiehuilen'. Een handzaam, goed leesbaar en mooi vormgegeven boek. 


 
 

De eerste 1000 dagen


Tessa Roseboom, hoogleraar Vorege ontwikkeling en Gezondheid aan de UVA, zet voor verschillende disciplines de kernpunten van hechting in de eerste levensjaren op een rij. Met de boodschap dat het nooit te laat is en ook in de volwassenheid nog heling mogelijk is. The best time to plant a tree is twenty years ago; the next time is now (Afrikaans gezegde). Een compact en leesbaar boek.


 
 
Postadres en secretariaat: Spoorlaan 9c, 5591 HT Heeze, T: 040 226 04 50