Ontvanger: , jb.kuijpers@sghetplein.nl
Onderwerp: Nieuwsbrief oktober 2019
Datum: 26-09-2019
Nieuw: podcastserie De Verliescirkel, Mastercourse van start gegaan
 
Nieuwsbrief oktober 2019
 
 

Middagcongres Jong en Rouw


Op 14 november is het middagcongres Jong en Rouw over rouwende pubers en jong-volwassen. Aanleiding is het verschijnen van het geheel herziene boek over deze doelgroep van Riet Fiddelaers-Jaspers Een rugzak vol verdriet. Uiteraard werkt Riet mee aan deze middag, samen met enkele jonge ervaringsdeskundigen. Aletta Smits zal spreken over het rouwende puberbrein en Tanja van Roosmalen over jongeren die thuis geconfronteerd worden met een ernstig of chronisch zieke ouder. De aanmeldingen lopen goed maar zijn nog wat plekken. Wacht niet te lang.


 
 
28 oktober (Heeze)
 
Seminar Rouw bij jongeren en jongvolwassenen (basis)
13, 26, 27 november (Heeze)
 
Driedaagse training Met mijn ziel onder de arm
3 december (Heeze)
 
Seminar Rouw en verlies bij kinderen (basis)
 
 

Lezing Riet Fiddelaers-Jaspers


Op 22 oktober geeft Riet een lezing Nooit is iemand zeker van iets over verlies en rouw in de brede zin van het woord. Op deze avond is de mogelijkheid om in een 'garagesale' boeken en materialen aan te schaffen die ervoor zorgen dat we in ons magazijn wat meer ruimte krijgen. De deelnamekosten zijn slechts 10 euro.


 
 

Tweedaagse training Mijn bed bij het raam


Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziekte of een beperking hebben een ontwikkelingspad dat een andere route kent met meer obstakels en beklimmingen dan bij gezonde leeftijdgenoten. In de training wordt stilgestaan bij de impact op het gezin en worden werkvormen aangereikt en geoefend. De trainers hebben veel ervaring met de doelgroep.


 
 

Nieuw: Podcastserie De Verliescirkel


Hanneke Fiddelaers van het Expertisecentrum Omgaan met Verlies is onlangs gestart met de podcastserie De Verliescirkel. Elke maand wordt een nieuwe aflevering online gezet. De serie trapt uiteraard af met Riet Fiddelaers-Jaspers over de verliescirkel. We zijn blij met de line-up voor de serie met namen als Jos de Keijser, Tim Overdiek, Paulien Kuijper, Machteld Lavell en er volgen er nog vele. Ook Riet zal regelmatig een bijdrage leveren. De podcastserie is op alle gangbare kanalen te beluisteren zoals Spotify, I-tunes, Podcast en ook op Youtube. We houden jullie op de hoogte maar het is nog handiger om volger te worden. Via de link kom je bij de eerste aflevering met Riet.


 
 
21 januari 2020 (Heeze)
 
Als kinderen afscheid nemen (uitvaartbranche)
22 januari en 5 februari 2020 (Heeze)
 
Verhalen bij afscheid (uitvaartbranche)
10 februari 2020 (Heeze)
 
Seminar Burn-out en verlies
 
 

Aflevering 2 Podcast Jos de Keijser


De titel van de tweede podcast is Aan verdriet kunnen we niet veel doen. Riet is in gesprek met prof. dr. Jos de Keijser, hoogleraar Complexe rouw in Groningen. Ze praat onder andere met hem over het verschil tussen normale en complexe rouw en over zijn onderzoek. Later in het jaar zal er nog een tweede podcast met Jos verschijnen. Begin oktober volgt de podcast met Tim Overdiek over mannen en rouw.


 
 

Mastercourse van start gegaan


Op 18 en 19 september startte de eerste groep van vijftien cursisten met de Mastercourse. Een pittige tweedaagse met gemotiveerde mensen. Thuis hadden ze zich al verdiept in de stof via e-learning dus er was volop ruimte om te oefenen. Gelukkig volgen er nog negen dagen. De eerste deelnemers voor de Mastercourse in sept 2020 hebben zich alweer gemeld.


 
 

Survivor Café


Elizabeth Rosner maakte drie reizen met haar vader naar Buchenwald en kwam zo oog in oog te staan met de herinneringen. Ze gaat verder op zoek naar intergenerationeel trauma bij nazaten van andere oorlogen en van het slavenverleden. Ze start het boek met het 'Alfabet van ontoereikende taal.'.: de A is van Auschwitz, de M is van `Mengele'. enz.Het boek is een zoektocht naar het delen van traumatische herinneringen en er vorm aan geven.


 
 

Verbindende verhalen


Verbindende verhalen voor getraumatiseerde kinderen en jongeren is het boek van Kim S. Golding. Narratief werken kan helend zijn bij kinderen die worstelen met trauma. Kim geeft tips om zelf verhalen te schrijven en ze heeft 21 verhalen opgenomen die ingedeeld zijn in thema's zoals verlies, hechting, relaties, vertrouwen enz. Het betreft inzicht-, oplossingsgericht-, therapeutische, trauma - en levensverhalen.


 
 
Postadres en secretariaat: Spoorlaan 9c, 5591 HT Heeze, T: 040 226 04 50